Cykligare
Svenska Cycling Plus
Cykligare

Tour de France 2019

– etapp 1

Så har det äntligen börjat! Det underbara spektaklet har dragit igång för 106:e gången. Den stora tv-cykelfesten!

Ja, TV var väl inte med helt från början men det går inte att komma ifrån att det mediet har gjort mycket för loppets utveckling. Åtminstone för alla oss som inte kan vara på plats. För mig är det återkommande högtidsstunder med Vacchi och Adamsson och den proffsiga produktionen från Eurosport. Varvat med cykeldramatiken får man dessutom vackra vyer, byar, historia och arkitektur sig till livs också. Jag sitter nästan konstant och Googlar på kyrkor, slott och historia när loppet befinner sig i mer stillsamma faser. 

I år får vi njuta lite Belgisk cykelkultur i inledningen. Det vill säga full fart från början! Personligen är jag mycket förtjust i att de drog igång med en riktig linjeetapp och ingen liten mesig prolog. Etappen hade bestämda drag av en endagsklassiker och det satte spår i utvecklingen av loppet. Inga berg skulle passeras men väl någon belgisk “Muur” och de skojar man inte bort. 

Det passade vissa cyklister som handen i handsken. En av dem var förstås belgaren Van Avermaet som strategiskt gick med i den tidiga utbrytning som bildades för att på så sätt få möjlighet att attackera i Geraardsbergen. Det lyckades och därför kör han nu i den prickiga bergatröjan. Därefter återvände han till sina utbrytarkollegors förtret till klungan efter uträttat värv. Vilken ära för en belgare att få ikläda sig den kollektionen på hemmamark!

Lika effektiv var den tjurusning som Bora Hansgrohe iscensatte under ett två kilometer långt pavé-avsnitt. I farter runt de 55 splittrade de klungan för ett tag och framförallt dödade de effektivt utbrytningen. Det gav Peter Sagan den chans han behövde för att ta spurtpriset och därmed säkra att han får köra i den gröna poängtröjan. En tröja han mer eller mindre prenumererar på i TdF. 

Det var heller ingen tvekan om att det är Tour de France som dragit igång. Jag är förvisso mycket stor anhängare av Girot också och vill därför inte jämföra de två storheterna. Men Touren är Touren och det märks. Den har en viss nerv som inga andra cykeltävlingar kommer i närheten av. Vad det bland annat ger är fler vurpor än alla andra etapplopp. Så även den här dagen även om det dröjde. Så länge att Vacchi kommenterade detta faktum. En stund senare small det varpå en av förhandsfavoriterna Fuglesang var i backen. Strax efter kraschen var det svårt att avgöra hur hårt den tagit då Astanacyklisten inte fick upp farten direkt och blödde från ansiktet. Något senare var han emellertid ikapp klungan med hjälp av teamet. 

Även slutet av etappen blev stökig med ytterligare någon vurpa som sänkte Groenewegen, en av favoriterna till etappsegern. Som vanligt var Peter Sagan med och kämpade om segern. Hans förmåga att ligga rätt i en klunga och navigera sig framåt mellan konkurrenterna är legendarisk. Den kuperade bansträckningen och tekniska avslutningen parat med en målraka som sluttade uppför passade honom väl. Trots detta fick han se sig snuvad på segern av en för de flesta mycket otippad vinnare i holländske Teunissen. Den forne cyclocrossåkaren vann med någon decimeter och får därmed köra i gult. 

Nu återstår att se om lagtempot om någon timma kommer att ställa till det för någon av favoriterna.

/ J – rapporterar från TV-soffan

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.