Cykligare
Svenska Cycling Plus
Cykligare

Nämen, en tidsmaskin!

Vid senare tillfälle skall jag förklara vad jag gör på en knallgrön Head-cykel eftersom jag inte äger någon sådan. Men kära läsare ni kan vara lugna och sova gott om natten. Undertecknad har inte stulit aktuell veclociped från intet ont anade medmänniska.  

Det jag konstaterar är att om man är omodern länge nog så blir man plötsligt modern igen. Åtminstone för ett kort ögonblick. Det verkar gälla kläder och tydligen även cyklar!

Nu är det alltså inne igen! Det här är en så kallad ”Gravel Bike”. Mycket modern på alla sätt och vis med skivbromsar, endast en framklinga, grova däck, brett styre av mustaschtyp och så vidare. 

Men synen var ack så bekant! Ni förstår, när jag var barn så körde jag ofta en blå Monark som jag först fick låna och sedermera fick av min far. Det var för sin tid en mycket fin cykel med Huret-nav och växlar från Simplex. Det var också väldigt väldigt lik den här. Stålramen gav komfort, de 10 växlarna var inte långt ifrån den här cykelns elva-delade kassett då båda har lätt utväxling. Styret var brett för att vara till en 12-åring så även det känns igen. Sen var det de grova däcken! Monarken hade den då inte alls ovanliga dimensionen 650B eller som det heter på modern ”Mtbiska” 27,5 tum. Däcksdimensionnen var standard 25 eller 28 millimeter men jag körde inte sällan 32 mm. Det vill säga rätt nära vad som sitter på den här moderna inkarnationen. 

Skillnaden är att den här ramen är apstyv, något jag kanske inte helt uppskattar och att det förflutit 35-år vilket har gjort även mig något stel. Nu skall jag bara leta upp några grusvägar igen. Inte många av den typen finns kvar här runtomkring och de sitter inte ihop längre.

/ J – återblickaren

PS. Nu återstår bara att se när 26″ heldämpade MTBs blir moderna igen. Hm….aldrig skulle jag tro. 

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.