Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

BLOGGMENY
Annons
Annons

Lördagsdistans

Fredagen var solig i den här delen av världen. Riktigt solig. Då kan man passa på att göra allt det där som man inte gör annars. Som att cykelmeka. Eftersom det ändå var dags att byta däck bak på racern så tänkte jag passa på att byta hjul då det numera testas att köra med dubbla kedjor och kassetter till en uppsättning framdrev för att se om den kombinationen håller längre. Sen är det lite olika karaktär på de två hjulparen. Nu är det dags för komforthjulen som faktiskt även är något lättare trots sina 32 ekrar.

Därefter fixades det vid regn återkommande knaket i sadelstolpen, bromsklossarna till pendlarcykeln följt av lite allmän rengöring och smörjning av samtliga cyklar.

Allt gick märkligt smidigt. Inte för mycket pyssel med bromsjustering, ruggade bara upp klossarna något med fil för bättre grepp och inte heller kedjorna bråkade förutom att en del till en låslänk försvann. Även bromsklossbyte med åtföljande finjustering på Crescenten gick som en dans. Dags att ana ugglor i mossen? Enda komplikationen bestod i slöjdande medelst lim på hjulmagneten till datorn som gått av.

Fredagsnöje
Fredagsnöje

Cyklarna var med andra ord i bättre form än jag på lördag morgon. Men jag doftade åtminstone gott i mina nytvättade cykelkläder. Det hade jag inte mycket för skulle det visa sig.

Vid uppvaknandet var himlen förvisso molnig men ändå med klara blå inslag. Det varade som en löning. Vid frukost rann vattnet på utsidan av fönstret det smattrade mot skylighten i köket. Ösregn som dessvärre också såg ytterst uthålligt ut. Det var inte bara cyklister som ämnade ägna sig åt distansträning den här dagen utan även moder natur.

Satt där med min kopp kaffe och funderade på att ställa in. Närmare fyra timmar distans i hällande regn kändes inte helt lockande där jag satt varm och torr.

 

Men gör riktiga cyklister det? Ställer in för lite regn – NEJ NEJ, för helskotta.

Men vänta nu sade en liten djävul på min axel. Du är ju bara motionär och gör som du vill. I samma sekund ökade intensiteten och ett staccato hördes mot takfönstret.

Tio minuter senare satt jag på cykeln mitt i vädret. Ytterligare några minuter senare befann jag mig vid simhallen där det till en början såg tomt ut.

På vägen ned såg det ut att bli konkurrens om sjöutrymmet och jag klurade över utgången av holmgången. Längs med bryggan satt på inbördes avstånd en lång rad metare som såg både målmedvetna och proffsiga ut i sin hukande regnställ och avancerande utrustning. Strax utanför låg en lång rad bojar som lagts ut inför Växjö Triathlon som gick av stapeln i lördags.

Såg framför mig hur endera en rad hysteriskt plaskande människor skrämde iväg fisken eller fick den att hoppa upp i fiskarnas korgar eller att de senare blev förbannade och satte en krok eller två i sälmänniskorna. Men de är ju fakirer i vilket fall som helst så det kanske inte spelar någon roll.

Vid simhallen hittade jag några förvirrade cyklar med tillhörande ägare som stod och hukade i skydd av entren. Särskilt de som cyklat in från Rottne var blöta. Men å andra sidan hade det räckt med mina två och en halv kilometer ned från hemmet för att bli genomblöt.

Vi blev totalt nio som begav  oss norrut. Det var tämligen varmt trots nederbörd men ett cyklop och snorkel hade inte skadat. Min tidigare rentvättade och putsade cykel var nu allt annat än det.

Social paus i Ör för att fylla på kak- och kaffekontot
Social paus i Ör för att fylla på kak- och kaffekontot

Framhjulen pekade norrut och vi följde efter. Regnet slutade så småningom och det blev en riktigt bra tur till slut även vädermässigt. Rundan passerade Gårdsby, Rottne, Vartorp, för att sen vända i Stenkullatrakterna och via Ödetofta, Tolg, Tjureda, Åby hamna i Ör för fika. Ursprungsplanen hade inkluderat Berg med tillhörande backar för att sedan gå via Ernatorp och uppför Svanås men så blev det inte. Vi fick ändå ihop runt elva mil på cirka tre timmar och fyrtiofem minuter. Antalet höjdmeter stannade dock på strax över halvkilometern efter banomläggningen. Ett lugnt och behagligt distanstempo och en mycket social och trevlig tur som bjöd på mersmak och en utökad förståelse för krångligheten kring att äga en bensinmack. Alltid lär man sig något.

Om omständigheterna tillåter blir det annan typ av cykling ikväll. Väl mött på måndagsturen!

/ J – distanssimmare på två hjul

#cykligare #knivesandbikes

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!