Cykligare
Svenska Cycling Plus
Cykligare

Lär känna din stad och din cykel

– kvartersträning

Det är  märkligt men till och med Tour de France kan tjäna som inspiration för en motionär. Detta trots att jag för närvarande vare sig kör i berg eller i klungor. Efter att ha sett en etapp så rusade jag ut i cykelboden, greppade en cykel och kastade mig upp i sadeln. Inga förberedelser, inga cykelkläder, bara helt vanlig jäkla cykelglädje. Eller sådan aktivitet som man tydligen ägnade sig åt som barn men som numera dött ut – “spontanidrott”. Ni vet när man var tio år, uttråkad, inte tillräckligt många för att få ihop fotbollslag men körde straffläggning istället. Då kan tilläggas att jag inte ens spelade fotboll. 

I det här fallet spontancykling. Gata upp och gata ned for jag. Trafiken en sommarkväll i ett semestertomt Växjö gör att det inte är direkt trångt i villakvarteren. Sådana här rundor ger gott om möjligheter att öva på igångdrag då det krävs efter i princip varje kurva. Men efter ett tag vill man undvika det och då övas allt mer kurvtagningsteknik istället för att bibehålla så mycket fart som möjligt. 

Just farten blir inte så fantastiskt hög dels beroende på alla svängar men även för att däcken på lånecykeln faktiskt rullar rätt tungt och att frånvaron av cykelskor gör att det inte går att accelerera särskilt kvickt. Teva-sandaler må vara det bästa jag vet som skodon men ultimata cykelskor är de inte. 

Vad dylika turer också ger är förutom god kontroll och kännedom om cykeln även ökat kunnande om omgivningarna. Något jag alltid finner uppfriskande.

En gräns på cykligheten sattes i och med att jag var så spontan att inte heller vatten togs med på färden.

/ J – cykligare

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.