Cykligare
Svenska Cycling Plus
Cykligare

Baksmälla

I eftermiddag misstänker jag att baksmällan kommer. Jag märker att den börjar krypa på redan nu. Inte den efter alkohol eftersom bubblet som dracks igår var synnerligen alkoholfritt. Men däremot har TdF – Touren, rundan med stort R slutat för den här gången. Vad skall man nu göra på eftermiddagen?

Vann gjorde en britt, dock “fel” britt. Det var ju meningen att Froome ännu en gång skulle triumfera i gult på Champs Élysées. Men så kom en hjälpryttare och snuvade honom på kalaset. Historien upprepar sig för Sky. Nu är Geraint Thomas för alltid inskriven i historieböckerna. Det om något visar att Sky-stallet har för mycket pengar men det är ämnet för en annan blogg.

Årets runda runt Frankrike blev bättre än på länge i mitt tycke. Förvisso bytte inte någon av tröjorna plats efter etapp elva och går man enbart efter det hände inte mycket. Som tur var gestaltade det sig inte så. Attackerna var många och kom från alla håll och kanter. Alla som hade med slutstriden om den gula tröjan att göra krigade på och attackerade minst ett par gånger var. Sen att det till slut ändå inte gick att rubba giganterna är en annan sak. Men det var inte på grund av bristande entusiasm eller försök i alla fall.

Åt den gröna tröjan gick inte att göra mycket däremot. Peter Sagan är och förblir ett unikum och en av de bästa cyklisterna genom tiderna! Kampen där handlade mer om att ta sig till mål de sista etapperna trots bitvis stora smärtor efter en vådlig vurpa. För Sagan alltså, de andra låg hundratals poäng efter vid det laget.

Vurporna ja, de var som vanligt många och några ödesdigra. Fråga bara Richie Port som istället för att vara en podiekandidat snabbt vurpade bort sig. Det ödet delades av många och några av omkullkörningarna var vanskligare än andra. Vi var några som höll efter andan när Philippe Gilbert försvann över en stenkant och ut över ett stup i direktsändning. Ingen visste då exakt hur högt det var. Extra otäckt var det eftersom det bara var kilometer från platsen där Fabio Casartelli dog 1995. Det visade sig senare att Gilbert brutit knät. Det hindrade honom dock inte från att slutföra etappen. Men det och ett par krascher till borde väl föra upp diskussionen om lämpligheten att sitta på ramen och trampa utför?

TV-Tour, hit skulle de på fredagen!

För egen del har Touren i år bitvis varit en helvetisk kamp men av annat slag. Jag har varit kattvakt!! Vad har det med soffcykling att göra undrar vän av ordning? Jo ser ni, vännerna jag bott hos har ett mycket litet TV-rum med ett fönster som inte går att öppna. Lägg därtill att Växjö som vanligtvis återfinns i botten av alla soltabeller i riket har slagit till med både sol- och värmerekord. I princip över 30 grader hela förra veckan och det toppades med 33,5 grader i onsdags. Jävligast var det emellertid i fredags med den spännande och tillika avslutande bergsetappen i Pyrenéerna som tvingade mig att befinna mig instängd i det lilla kyffet i fem timmar! Jag och katten flämtade ikapp. Hon ville inte lämna min sida det lilla djuret. Vi låg på kylklampar för att stå ut.

Tomheten är stor och kampen mot abstinensen börjar omgående. Förresten det skulle visst bli runt 31 grader idag och ett par dagar den här veckan också om man får tro SMHI.

/ J – abstinensbekämpare

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.