Cykligare
Svenska Cycling Plus
Cykligare

Alla älskar slänter!

På väg hem från jobbet såg jag ett par barn som roade sig i en liten backe bredvid vägen. De cyklade uppför varpå de kastade sig utför igen. Om och om igen gjorde de så. Downhillracing i liten skala. De fick mig att tänka. På barndom och barndomens med- och motlut. Både bokstavliga och bildliga. 

Alla älskar en god slänt! Man kan springa både uppför och nedför. Det går att rulla nedför dem liggandes bara för att upptäcka att i det gröna gömde det sig spirande brännässlor. Är de lövfyllda på hösten kan man kasta sig handlöst utför för att landa i en hög. På vintern skidor, om sommaren cykel. På toppen, utsikt – utsikt över nejden och tillvaron!

Även vuxna älskar slänter. Fast skalan växer till att omfatta kullar, berg, fjäll och alper. Att vandra i, att betrakta och att skriva om. Vi cyklister har ofta ett särskilt förhållande till våra mot- och medlut. Backar vi minns, backar att glömma och berg som skall besegras. Ibland överstiger bergen vår fattning och kan inte besegras. Kanske fysiskt men inte mentalt. Då måste vi förhålla oss till dem. Till faktiskheten som den ter sig.  

I årets SM i landsväg och i Giro d’Italia blev det tydligt att arrangörerna älskar slänter. Det var många och höga. Detsamma gäller för årets Tour de France. 

Backarna är fler, längre och högre. De franska bergen sträcker sig stolt mot himlen. Nu har man letat upp någon del upp till Belles Filles som tydligen mäter runt 24% på något ställe och delvis går på grus. Det är brant det. Det matchar mina mountainbikeslänter i skogen. 

Undrar vem som skall tråckla sin lekamen uppför stigningarna med minst besvär? 

Inpirationen skall bli till transpiration tänker jag. Det finns backar för mig med. Hjulen skall uppför och jag får hänga på efter bästa förmåga. Måhända håller den taktiken även mot motluten i livet. 

/ J – i motlut

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

2 kommentarer

  1. La Planche Belles Filles har jag cyklat uppför 💪🏽 Det var avslutningen på ett lopp som jag körde i början av juni Les 3 Ballons. Där va det bra med både ben och pannben 🤪

    1. Jo, jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev! Jag kommer ihåg att du berättat om den stigningen. Om jag förstått det hela rätt har de letat upp en bit grusväg att skarva vidare med för att komma ännu högre!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.